dissabte, 13 d’octubre de 2007

SANCOCHO - CANÀRIES


Ingredients per a 4 persones:
Per fer la base del plat:
1 kg. de cherne salat (un peix semblant al bacallà).
1 kg. de patates.
1 kg de moniatos.
1 ceba blanca.
Julivert.
Sal.
Per fer el mojo:
Dues tasses de cafè d’oli d’oliva.
Sis o set alls.
Comins.
Un bitxo picant.
Pebre vermell (una culleradeta).
Aigua, vinagre i sal.
Per fer la pella:
Gofio (farina de blat o blat de moro). Hi ha informació a: Gofio-canario.
Aigua, oli i sal.
Preparació:
Per fer la base del plat:
D’una banda, es dessala el cherne com si fos bacallà, canviant-lo d’aigua vàries vegades fins que té el punt just de sal. Si és possible es deixa en remull durant 24 hores.
Un cop té el punt just de sal, fem bullir el cherne (sense tallar) en una olla amb aigua juntament amb la ceba i el julivert.
A part, es pelen les patates i si són molt grans es tallen per la meitat.
Els moniatos o batatas (com en diuen a Canàries) també es pelen i es tallen a rodanxes.
A continuació, en una olla, col·loquem al fons els moniatos i a sobre, les patates, aigua i sal i es deixen cuinar.
Quan ja estan fets, es treu l’aigua i es tornen a posar les patates i els moniatos a foc lent durant uns minuts perquè s’assequin.
Per fer el mojo
En un morter es piquen els comins, el pebre vermell, el bitxo picant, els alls i una mica de sal.
Quan ja estan ben triturats, s’afegeix oli de manera que la pasta resultant sigui espessa i suau.
Després, se li afegeix una mica de vinagre i una mica d’aigua perquè el gust no sigui tan fort.
Per fer la pella
Es barreja aigua amb sal, oli i el gofio i amassem la pasta fins que tingui una consistència tova i suau.
Després li donem forma de barra de pa i la posem al forn.
El Sancocho se serveix de la següent manera: el peix, els moniatos i les patates en plats individuals, el mojón en salseres i les pelles es deixen en una safata a part perquè cadascú en vagi picant. Es pot acompanyar amb una amanida i amb rom canari o vi.