divendres, 12 d’octubre de 2007

GULÁS - ESLOVÀQUIA


El gulás és un plat molt famós pel seu sabor. A qui li agradi el menjar picant, gaudirà amb aquest plat. Ës una recepta a base de patates i carn amb una salsa espessa. El plat no és només sabor i aliment, sinó molt més, és cultura, tradició i significa festa o celebració. Hi ha dos tipus de gulás, un de més líquid per prendre com una sopa i un altre de més espès que s’acostuma a prendre com a plat únic. És barat i fàcil d’elaborar. Es pot fer a casa però també és molt típic preparar-lo al camp. Se sol fer a l’aire llire amb foc de llenya. Cal una olla gran que es col·loca sobre el foc. Normalment s’acompanya de pa i per degustar-lo millor és convenient una bona cervesa Pilsner. La cervesa ajuda a digerir millor, ja que el gulás és un menjar molt pesat.

Ingredients (per a 4 persones)
800 gr. de carn de vedella.
500 gr. de patates.
1 ceba.
Oli.
Un got petit de nata.
1 pebrot verd.
2 pebrots vermells.
2 gots d’aigua.
2 cullerades de pebre vermell picant.
1 cullerada de pebre negre mòlt.
Sal.
Marduix.
Comí.
Farina de blat de moro.
Preparació
Primer cal rentar la carn i tallar-la a daus.
Després pelar la ceba i tallar-la a trossos petits.
Escalfar oli en una olla i quan estigui calent posar-hi la ceba i la carn.
Afegir sal, pebre, marduix i una mica de comí.
Remenar-ho tot i afegir un got d’aigua.
Deixar-ho guisar aproximadament mitja hora a foc mig fins que la carn estigui tova.
Després afegir les patates tallades a trossos i els pebrots tallats.
Afegir un got d’aigua calenta i guisar-ho tot junt uns 15 minuts.
Al final afegir la nata i la farina de blat de moro perquè la salsa s’espesseixi i barrejar-ho tot.
Retirar del foc i servir calent.
A molts pobles del meu país es manté una tradició molt curiosa. Abans que neixi un fill, el pare prepara un licor casolà a base de prunes que es diu slivovica. Té entre 50 i 55 graus. Un cop fet, s’enterra i es manté sota terra molts anys fins que es casa el fill o la filla i es beu durant la celebració del casament. Aquest licor és molt típic, molt sa i es fa servir moltes vegades com a licor curatiu.